Romska Kulturcentret i Malmö (RKC) är en politiskt och religiöst obunden
ideell kulturorganisation med målet att synliggöra den romska kulturen och
vår tusenåriga historia för en bred publik.

Romska platser

På fem (5) platser i nordöstra Skåne har Romska Kulturcentret i Malmö och Regionmuseet Kristianstad låtit uppföra minnesmonument över forna romska lägerplatser. Minnesmonumenten är unika och de enda i världen att markera forna romska boplatser. Minnesmonumenten är öppna för allmänheten att ta del av och Romska Kulturcentret i Malmö arrangerar även pedagogisk verksamhet i anslutning till minnesmonumenten och även guidade studiebesök. Minnesmonumenten finns i Bromölla, Kivik, St. Olof, Arkelstorp samt Degeberga.
Romska platser

Det romska minnet

Programledarna Dusan Marinkovic och Salamanca Taikon Gonzalez tar oss med på en roadtrip mellan de romska minnesplatser som uppförts runt om i Skåne. Hur var egentligen livet i lägren för de svenska romerna? Hur bodde man, hur försörjde man sig, vad åt man och hur togs man emot av lokalbefolkningen?
1. Inledning
Varför finns det inga platser, gator, torg döpta efter romer i Sverige? Dusan som är rom från Serbien har alltid funderat över de svenska romernas historia och varför det inte finns några avtryck av romer i Sverige. Han ber artisten och skådespelaren Salamanca att följa med på en roadtrip i Skåne för att lära sig och förstå mer.
2. Arbete och överlevnad
Dusan upplever att fördomarna mot romerna ofta är att de aldrig jobbar, att de är lata och inte arbetsvilliga, men historien visar att romer genom århundraden arbetat hårt, många gånger som hantverkare och som ett uppskattat hästfolk. I Arkelstorp finns det romska minnesmärket temat "Arbete och överlevnad" - där träffar vi hovslagaren Moréno Söderlund.
3. Att vara på väg
Dusan och Salamanca tar reda på hur romerna levde, bodde och lagade mat under den långa period när de levde i läger i Sverige. Dusan och Salamanca som besöker de romska minnesplatserna runt om i Skåne och bestämmer sig för att träffa sina respektive släktingar, studenten Papusa Mimi Kaldaras Nikolizsson och kocken David Martin, för att få en inblick i hur det var att leva i läger.
4. Att mötas
Skådespelaren Toni Rhodin är barnbarn till grundaren av Cirkus Brazil Jack och hela Tonis liv har präglats av arbete tillsammans med romer och vänskap till romer. Dusan och Salamanca besöker minnesmärket i St Olof där temat är "Att mötas".
5. Livet i lägret
Flera romska minnesmärken har vandaliserats, tre gärningsmän har dömts till grov skadegörelse av minnesmärkena i Bromölla, samtliga var medlemmar i den nynazistiska rörelsen NMR. Dusan och Salamanca besöker minnesmärket i byn och försöker finna ut varför vandaliseringen inte räknas som hatbrott.
6. Marknaden
Kiviks marknad som kännetecknas av sprakande mångfald, liv och rörelse var under många år en riktigt stor mötesplats för romer. Men det var inte alltid fest, även här utsattes romer för trakasserier och hot. Dusan och Salamanca letar upp minnesmärket i Kivik, träffar bybor och spår i kort i utbyte mot en pizza.
7. Kultur och språk
I Degeberga har det romska minnesmärket temat "Språk och kultur". Här träffar Dusan och Salamanca skådespelaren och artisten Daisy Balros som berättar om identitetskris och vad romsk kultur betyder för henne. 
8. Utveckling och språk
Det nyaste romska minnesmärket ligger i Malmö. Dusan och Salamanca deltar vid själva invigningen av Malmös minnesmärke vid Limhamnsfältet där temat är Mångfald och utveckling. De träffar artisten och musikern Hans Caldaras som berättar om sina minnen från livet i lägren.
9. Avslutning
Dusan och Salamanca har besökt alla romska minnesmärken i Skåne men inser att det faktiskt finns ytterligare ett par platser där romer satt sitt avtryck i samhället. De besöker den mäktiga romska kyrkogården i Malmö och i "Zigenargården" i Rosengård träffar de journalisten Dolores "Dolly" Andersen som vill fokusera på romers situation idag.

Starka känslor i Kivik
Starka känslor i Kivik

Minnesmonument över romska lägerplatser invigdes den 26 april av bl.a. landshövding Anneli Hultén.

Totalt invigdes 5 minnesmonument i lika många skånska orter. Minnesmonumenten är unika och de enda i världen att markera forna romska boplatser. Romer från hela landet deltog i festligheterna. Romska Kulturcentret i Malmö är mycket stolta över dessa monument och tacksamma för det goda samarbetet med Regionmuseet i Kristianstad.
Stacks Image 11953
Title
Stacks Image 11954
Title
Stacks Image 11955
Title
Stacks Image 11956
Title
Stacks Image 11957
Title
Stacks Image 11958
Title
Stacks Image 11959
Title
Stacks Image 11967
Title

Musik / dans

Romska Kulturcentret i Malmö samarbetar med flera romska musik- och dansgrupper och erbjuder ett stort urval av underhållning t.ex. i samband med föreläsningar men även i andra sammanhang. Bokningar kan göras i hela landet.

Föreläsningar

Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder Sveriges mest erfarna föreläsare om romsk kultur, historia och nutid. Föreläsningarna kan även djupdyka i specifika ämnen efter era val. Romska Kulturcentret I Malmö kan även ordna med föreläsningar i era egna lokaler eller efter behov. Föreläsningarna sker i hela landet.

Mobil utställning

Romska Kulturcentret i Malmö har flera olika mobila utställningar för en bredare publik. Från enkla skärmutställningar och rollups till autentiska romska trävagnar. Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder i samband med de mobila utställningarna även föreläsningar samt musik och dansprogram.

Workshops

Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder workshops av olika slag med syftet att skapa ökad kunskap till den romska kulturen samt den romska historien. Workshops kan genomföras i era lokaler eller efter behov.

Romska Kulturcentret i Malmö | Box 325 | 214 28 Malmö