Romska Kulturcentret i Malmö (RKC) är en politiskt och religiöst obunden
ideell kulturorganisation med målet att synliggöra den romska kulturen och
vår tusenåriga historia för en bred publik.

Romsk nationaldag 8 april

Internationella romska dagen 2023

Internationella romska dagen 2023 firades med stort pådrag av romska artister, clown och ansiktsmålning, mat och film på Panora i centrala Malmö. Inför en fullsatt publik underhöll såväl yngre som äldre romska artister med sång, dans och musik. Romska Kulturcentret i Malmö valde att genomföra firandet på dagen den 8 april som i år inföll på påskafton.

Romsk nationaldag 2022

Romska Kulturcentret i Malmö
Erlands videohälsning. Den långa versionen


Panora fylldes till maxgränsen under Internationella Roma dagen som arrangerades av Romska Kulturcentret i Malmö i samverkan med flera organisationer och kulturaktörer. Årets fokus var på dans och barn och unga med flera olika uppträdanden av det bästa som Malmös romska kulturliv har att bjuda på.
Erlands videohälsning. Den korta versionen


Romska Kulturcentret i Malmö
Romska Kulturcentret i Malmö
Romska Kulturcentret i Malmö
Romska Kulturcentret i Malmö
Romska Kulturcentret i Malmö
Romska Kulturcentret i Malmö

Romsk nationaldag 2020

Romska nationaldagen 2020

Romsk nationaldag 2019

Romska nationaldagen 2019

Romsk nationaldag
Romsk nationaldag
Romsk nationaldag
Romsk nationaldag

Romsk nationaldag 2018

Romsk nationaldag
Romska Kulturcentret i Malmö arrangerade internationella romska dagen 8 april på Moriska i Folkets med rekordstort antal romska artister.

Nytt för i år var modevisning med barn och unga. Samtliga barn fick även ta emot diplom som romska talanger. Uppskattningsvis 1500 personer deltog i festligheterna i soliga Malmö den 8 april.

Romsk nationaldag 2018

Plats: Moriskan, Folkets Park 8 april 2018.
Artister från hela Europa
Tid: 14.00-18.00
Fri entré
Romska Kulturcentret i Malmö bjuder på lättare mat och alkoholfri dryck.
Arrangemanget genomförs i samverkan med Folkets Park, Moriska Paviljongen samt med stöd av Malmö Stad, Kultur Skåne samt Statens Kulturråd.
Fri entré.

Program

14.00
Inledning
Erland Kaldaras, Romska Kulturcentret i Malmö

14.10
Monica Caldaras & Dusan Marinkovic, dagens konferencier

14.20
Marian Wydow, Romskt informations- och kunskapscenter

14.30
Gelem, gelem framförd av Marek

14.40
Naomi la Rubia

14.55
Nena & Belgiano

15.10
Nusha & Benjamin

15.15
Malmö romska idécenters dansgrupp

15.30
Modevisning traditionella romska kläder

15.50
Gitanas

16.20
Grande Trio

16.40
Las Banditas

17.00
Maria Salamanca Gonzalez

17.20
Marek

17.40
Patrycija & Gipsy

18.00
Avslutning

Romsk nationaldag 2018

Romska nationaldagen

Romska Kulturcentret i Malmö arrangerar sedan 2007 Sveriges största romska folkfest, nationaldagen som infaller den 8 april och firas världen över.

Arrangemanget genomförs i Folkets Park i centrala Malmö och bjuder in alla till att delta i festligheterna. Dagen bjuder på dans och musik av världsklass och massor av underhållning för barn och unga. Mat och dryck är en självklarhet i festligheterna som centret bjuder alla besökare på.
Folketspark
Region Skåne
Kulturrådet
Malmö stad

Program 8 april 2017

15.00
Grillarna tänds och mat/dryck serveras, ansiktsmålning och hoppborgar öppnar (Franska torget)

15.15
Clownen Magic Joe underhåller barn och vuxna (stora scenen)

15.45
Välkomsttal!
Gitte Grönfeld Wille, kulturchef Kultur Skåne (stora scenen)

Konferencier:
Monica Caldaras, Romska Kulturcentret i Malmö
Dusan Marinkovic, romsk aktivist

16.00 – 16.15
Romane Patra (Polen)

16.25 – 16.40
Duo Samir Mehmed (Sverige)

16.50 – 17.05
Roma Dance Factory (Sverige)

17.10 – 17.25
Gitanas (Sverige)

17.30 – 17.40
Nena (Sverige)

17.50 – 18.10
Kafanki (Serbien)

18.20 – 18.50
Patricia & Jaskina anda Swedo (Sverige)

19.00 – 20.00
Szilvazi Gipsy Folk Band (Ungern)
Avslutning

Romska Kulturcentret i Malmö bjuder på mat och dryck

Ansiktsmålning för barn 15.00 – 18.00

Hoppeborgar på plats 15.00 – 20.00
(OBS! max 12 år)
(Franska Torget, Folkets Park)

Rapport från nationaldagen 2017

Romsk nationaldag 2017
Romsk nationaldag 2017
Romsk nationaldag 2017
Romsk nationaldag 2017
Foto: Roman Glinda
Med anledning av det avskyvärda attentatet i Stockholm den 7 april så inleddes nationaldagen med en tyst minut för att hedra offren samt de anhöriga. Romska Kulturcentret i Malmö flaggade även den romska flaggan på halv stång i Folkets Park för att visa sin respekt och hedra de drabbade.

Kultur Skånes kulturchef Gitte Grönfeld Wille inledde nationaldagsfirandet med engagerande tal till publiken som samlats. Romska Kulturcentret i Malmös ordförande Monica Caldaras välkomnade alla och presenterade årets artister och framträden. I år medverkade Dusan Marinkovic som konferencier.

Stora eldfat placerade runtom arrangemangsområdet lyste upp med sina eldar och skratt från de många barn som hoppade i hoppborgarna eller tog del av clownens många tricks hördes långt ut i parken. Romska flaggan vajade i stora delar av parken, dock på halv stång.

Den romska nationaldagen firades utomhus med ett 500m2 stort tält uppställt på Moriskans torg. Firandet skedde i år även runtom i Folkets Park med ansiktsmålning, clowner, matservering samt hoppborgar i anslutning till området för nationaldagsfirandet. Även i år deltog kulturcentrets egna maskotar som gick runt och delade ut romska flaggor, godis och kramar.
Årets tema var dans och det bjöds på många olika romska dansgrupper. Årets artister som uppträdde var Romane Patra som framförde romsk dans med improvisationer på hög nivå. Samir Mehmed var dagens andra artist med sitt band som spelade traditionell romsk musik från Balkan. Den nya dansgruppen Roma Dance Factory visade upp sina talanger inom modern romsk dans. Dansgruppen Gitanas framförde eldig och passionerad romsk dans med influenser från Medelhavet. Kvällens mest uppskattade artist var Nena, 9 år som framförde en traditionell rysk romsk dans och skiftade snabbt om (på scen) och framförde en modern italiensk romsk dans till publikens förtjusning. Efter de många dansgrupperna var det dags för Kafanki som bjöd på romsk musik med rötter i Serbien. Ännu en dansgrupp Patricia & Jaskinja anda Swedo fanns det utrymme för innan det ungerska gästbandet Szilvazi Gipsy Folk band fick avsluta nationaldagen med toplåtar från den ungerska romska musiken.

Arrangörerna var glada för att den romska EU-parlamentarikern Sorya Post (Fi) fanns på plats och bjöds upp på scen för att dela med sig av hälsningar från EU-parlamentet. Även chefredaktören för È Romani Glinda (den romska spegeln) fanns på plats och dokumenterade hela firandet för den nästa utgåvan av tidningen.

Romska nationaldagen 2016 bjöd på artister och underhållning för att åldrar.

Romsk Nationaldag 2016
Romsk Nationaldag 2016
Romsk Nationaldag 2016
Trots regnoväder och vindar deltog mellan 700 – 800 personer i årets upplaga av firandet av den romska nationaldagen i Malmö.

Nytt för i år var de romska maskotarna som gick runt och delade ut romska flaggor och godis till alla barnen. Det bjöds på kramar och flera barn vill krama de kramgoa maskotarna, en och annan mamma kramade också maskotarna. Årets fokus var dans och flera av dansgrupperna som framträdde bestod av barn och ungdomar.

Som vanligt bjöds det på grillat mat från den stora grillen och eldstäderna värmde upp ett annars kyligt Malmö. Clowner, ansiktsmålare och hoppborgar underhöll barnen och i cirkustältet underhöll artister från hela Europa.

Först ut var Flamenco del Zur som följdes av Muharem & Friends. Dansgrupperna avlöste sedan varandra: Gitanos, Zespul Roma och Mixdance. Inne i cirkustältet dansade hundratals till den passionerade rytmen. Efter dansen var det dags för huvudnumret: Szilvasi Gipsy Folkband som rest från Budapest till Malmö för att uppträda och dela sin glädje med oss alla.

Musik / dans

Romska Kulturcentret i Malmö samarbetar med flera romska musik- och dansgrupper och erbjuder ett stort urval av underhållning t.ex. i samband med föreläsningar men även i andra sammanhang. Bokningar kan göras i hela landet.

Föreläsningar

Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder Sveriges mest erfarna föreläsare om romsk kultur, historia och nutid. Föreläsningarna kan även djupdyka i specifika ämnen efter era val. Romska Kulturcentret I Malmö kan även ordna med föreläsningar i era egna lokaler eller efter behov. Föreläsningarna sker i hela landet.

Mobil utställning

Romska Kulturcentret i Malmö har flera olika mobila utställningar för en bredare publik. Från enkla skärmutställningar och rollups till autentiska romska trävagnar. Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder i samband med de mobila utställningarna även föreläsningar samt musik och dansprogram.

Workshops

Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder workshops av olika slag med syftet att skapa ökad kunskap till den romska kulturen samt den romska historien. Workshops kan genomföras i era lokaler eller efter behov.

Romska Kulturcentret i Malmö | Box 325 | 214 28 Malmö