Barn och ungdomsgrupp från hantverksutbildningen på studiebesök på Konstfack där pedagogerna Magnus och Christina genomförde en workshop i gjutning med deltagarna. Professor Anders Ljungberg välkomnade gruppen.
LIVIND projektet
Pilotprojekten som kommer att genomföras under våren 2023 syftar till att möta olika utvecklingsbehov kring levande kulturarv och hållbar utveckling.
Armband, halsband med mera i romska färger på Form & Design center i samverkan med Nomadisk paviljong.
Re-vitaliseringen av det romska hantverket
fortskrider och deltagarna utvecklas ständigt med nya designs och smycken.
Ritningar inför produktion av en silvernapp.
Även de yngre deltagarna lär sig fingerfärdighetens konst och utvecklar olika smycken.
En av elevernas slutprodukt. En egen designad och producerad napp i silver framtaget med inspiration från Rosa Taikon.
Besök på Hälsingegård
Erland och Elin samt Cia från Hälsinglands museum berättar om det romska hantverkets påverkan på Hälsingegårdarna som är ett världsarv.
Re-vitaliseringen av det romska hantverket
Re-vitaliseringen av det romska hantverket fortskrider och ungdomarna utvecklas kontinuerligt. Olika designs, idéer och inspirationskällor skapar ett nytt romskt hantverk på sikt. Ungdomarna arbetar i mässing och silver och skapar ringar, kedjor, armband, hängen och mycket annat. Ungdomarna ges fria händer att designa och utveckla egna smycken.
Se inslaget om utställningen Romska smycken i TV-serien Pantbanken som sänds på TV3.
Romska ungdomar fortsätter med att re-vitalisera det romska hantverket.
En av flera planerade workshops på Skånes hemslöjd i deras lokaler i Landskrona.
Ungdomar sågar till delar till kedjor
Louise Vitas, silversmed utbildar ungdomarna.
Louise demonsterar först hur ungdomarna ska tillverka en halskedja.
Romska Kulturcentret i Malmö genomförde i samverkan med Hemslöjdsförbundet och Nämnden för hemslöjd en tvådagars workshop med ett tjugotal romska ungdomar.
Syftet var att låta ungdomarna prova på olika former av hantverk och skapa förutsättningar för en planerad utbildning för romska ungdomar i hantverk. Ungdomarna fick bl.a. prova på att tälja i trä, broderi, fläta band samt trådtjack även känt som luffarslöjd.
Ungdomarna var mycket intresserade och skapade många hantverk men mest av allt hade alla roligt.
Musik / dans
Romska Kulturcentret i Malmö är agent för flera romska musik- och dansgrupper och erbjuder ett stort urval av underhållning t.ex. i samband med föreläsningar men även i andra sammanhang. Bokningar kan göras i hela landet.
Föreläsningar
Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder Sveriges mest erfarna föreläsare om romsk kultur, historia och nutid. Föreläsningarna kan även djupdyka i specifika ämnen efter era val. Kulturcentret kan även ordna med föreläsningar i era egna lokaler eller efter behov. Föreläsningarna sker i hela landet.
Mobil utställning
Romska Kulturcentret i Malmö har flera olika mobila utställningar för en bredare publik. Från enkla skärmutställningar och rollups till autentiska romska trävagnar. Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder i samband med de mobila utställningarna även föreläsningar samt musik och dansprogram.
Workshops
Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder workshops av olika slag med syftet att skapa ökad kunskap till den romska kulturen samt den romska historien. Workshops kan genomföras på kulturcentret eller i era lokaler eller efter behov.
Romska Kulturcentret i Malmö | Box 325 | 214 28 Malmö